Oct14

Trip ke Pattaya - Road Trip, Fly atau Ride?

Categories // Blog Mawar Melati



Pattaya Bike Week adalah acara besar yang mengumpulkan bikers-bikers di seluruh Thailand untuk pelbagai aktiviti dan pertunjukan. Ia diadakan setiap tahun di Pattaya pada pertengahan bulan Februari. 


Ini adalah masa untuk semua bikers tempatan dan Malaysia, Thailand, Singapura dan serata dunia berkumpul untuk mempamerkan keunikan motosikal masing-masing. 

Mana-mana pesta yang sebegini hanya dipenuhi dengan muzik yang kuat, konsert dari penyanyi dan penari tempatan dan hidangan makanan tempatan yang memang eksotik dan tak halal dan sah-sah memang riuh rendah dan gamat gempita. 
 
Melati memang merancang untuk ke sana pada tahun hadapan sekiranya tiada apa-apa halangan. Kalau dengan flight Air Asia hanya 1 jam 55 minit je. Sekejap je, memang tak sempat nak terasa penat. 



Kalu dengan kereta, jauh jugak perjalanannya. Kosnya lagi tinggi berbanding flight. Cuma ada sedikit kebebasan untuk explore dan jejalan ke sana sini. 

Tapi berdasarkan pengalaman perjalanan di Krabi pada 2013 yang lepas, actually banyak menda yang tak sempat nak jejalan dan buat pun, walau pun da buat homework terutama berkenaan tempat-tempat yang ingin nak pergi tu, tup-tup banyak masa terbuang macam tu je. 

Sekurang-kurangnya kena 3 - 6 bulan kajian dan perancangan perlu dibuat sebelum nak mulakanroadtrip. Kalu tidak, sah-sah rugi dan penat yang dapat.
 
Kalu ride pulak? Ahak, yang ini Melati setuju. Langsung bebas. Memang tak terikat langsung. Cuma jiwa kena kental sebab jarak perjalanan terlalu jauh. 
 
 
Jaraknya lebih kurang 1649 km hampir 20 jam tu. Itu pun tanpa henti. Pergh, boleh tahan jugak jauhnya tu. Kental ke Melati nak redah perjalanan sejauh itu? Kena pikir banyak-banyak kali tu.
 
 
Apa yang best sangat dengan Pattaya?
 
Semasa terbang pulang ke Terengganu tempoh hari dengan flight Air Asia, ada cerita sal Pattaya kat dalam Majalah 3Sixty isu 97/ Ogos 2015. 
 
Melati memang ada dengar dari cerita orang yang pernah pergi ke sana. Katanya Bandar Pattaya ini sesuai untuk bersantai, enjoy dan bawak anak-anak pun ok. 

Tempatnya memang cantik sesangat. Pattaya ni terletak di persisiran pantai Teluk Siam. Cuba bayangkan, kawasan berteluk, pasirnya yang putih bersih dan air yang membiru redup mata memandang. Apa rasanya? Syok, kan?



Ini serba sedikit sejarah sal Pattaya yang diceduk dari Majalah 3Sixty. Pada lewat tahun 1950an, Pattaya ini hanya kampung nelayan biasa je. Sekarang da jadi bandar yang wajib kunjung untuk para pelancong.  

Pattaya ni hanya 150km dari arah Tenggara Bangkok. Ada 4 pulau yang menarik iaitu Pulau Ko Lan, Ko Krok, Ko Sak dan Ko Phai yang memang dekat sangat dengan pesisir pantai. 
 
Semasa perang Vietnam dulu, Pattaya ini telah menjadi tempat melepas tension dan bersukaria askar-askar Amerika. 

Dan akhirnya Pattaya ini menjadi terkenal dengan suasana nightlife kemudian diwujudkan pula taman tema air, aktiviti sukan lasak dan restoran-restoran yang meghidangkan makanan laut yang lazat dan enak. Kalu pergi sana minta nasi goreng Pattaya agak-agak diorang tau tak? :)

 
Must See/Do
 
1. Taman Tema Air Cartoon Network Amazone
2. Flight of the Gibbon
3. Lanpho Naklua Market
4. Nong Nooch Tropical Botanical Gardens
5. The Sanctuary of Truth
6. Ko Lan
7. Viharnra Sien
8. Pattaya Floating Market
 
 

 1. Taman Tema Air Cartoon Network Amazone, Pantip
Taman teman air ini adalah yang paling terkini dan pertama di dunia bagi tema Cartoon Network Amazone la. Semua pelancong tak mengira umur boleh merasai permainan yang disediakan katAdventure Zone ni. 




2. Flight of the Gibbon, Chonburi
Rupa-rupanya flying fox. Ingatkan apalah bendanya bila dikatakan dapat bergayut pada dahan-dahan macam tarzan. Tapi gambar atas ni, memang ngeri kalu nak meniti atas titi yang muat-muat satu tapak kaki je. Kalu rendah tak de hal la.. kalu tinggi... aishh gayat jugak.



3. Lanpho Naklua Market
Kat sini katanya ada banyak makanan laut eksotik yang segar bugar. Beli hidup-hidup dan BBQ dekat gerai yang ada di pasar tersebut. Ini macam anak ikan jaws je.. boleh makan ke?




4. Nong Nooch Tropical Botanical Gardens
Taman ini telah dibuka pada orang awam pada tahun 1980 yang diinspirasikan oleh Nongnooch Tansajja yang sering melawat negara asing. 

Kawasannya tersangatlah luas. Katanya banyak binaan dibina dari seramik pasu dan pernah dapataward Top 10 Best of Thailand.




5. The Sanctuary of Truth, Chonburi
Katanya lagi, ini adalah kuil ukiran kayu dari hasil kerja tangan pengukir kayu di Thailand. Hebat, kan? 

Kata majalah tu lagi, dalam pembinaan kuil ni langsung tiada paku atau besi yang diguna pakai. Hanya kayu semata-mata. 

Sudah hampir 30 tahun pembinaannya dan sehingga sekarang masih lagi belum siap-siap. Mau tak nya, pakai kayu, bukannya konkrit.

Hmmm, Kuil kayu... unik jugak kan?



6. Ko Larn
Pulau kecil yang terletak lebih kurang 7km dari pesisir pantai Pattaya. Perjalanan dari Pattaya City ke Ko Larn memakan masa lebih kurang 45 minit dengan feri. Tetapi kaluu dengan speed boat hanya dalam 15 minit je. 


7. Viharnra Sien (Anek Kuson Sala Temple), Chonburi
Patung-patung gangsa yang ukirannya bermacam-macam aksi dan lagak. Selain tu, ada jugak patung-patung binatang yang berwajah garang. 

Katanya patung-patung binatang tersebut diletakkan di situ untuk menjaga keharmonian temple. Ish, macam-macam. Tapi terasa gerun pulak di dalam hati :)



8. Pattaya Floating Market
Antara tarikan terbesar di Timur Thailand yang menggalakkan pelancong datang berkunjung ke Pattaya. Pasar ini telah beroperasi sejak zaman purbakala lagi yang mana ia menggabungkan budaya dan tradisi dari Utara, Selatan, Tengah Tanah Thai. 

Kat pasar ni jugak, ada pertunjukan tradisional dan juga jualan barangan kraf yang boleh dijadikan buah tangan dan cenderamata. 

Kiranya, kalau dapat melawat semua tempat ini, kira lengkaplah perjalanan ke Pattaya. :) Tapi nak pergi dengan apa ya? 

Flight, kereta atau motor? Kalau kapcai pun leh sampai ke sana, apatah lagi bigbike...Ye daks? Aish, kena pikir banyak kali jugak ni.

Actuallytrip ni bukan semata-mata untuk Bike Week je, tapi lebih kepada untuk mengenali dan mendekati budaya orang Pattaya.



Inilah yang dikatakan time and money freedom... besh nyer!!!...

Leave a comment

You are commenting as guest. Optional login below.

Logo Footer

011-2083 1086
mawarjelly88@gmail.com