Oct14

Siapa Melati?

Categories // Blog Mawar Melati

 
Melati merupakan seorang wanita yang bekerja makan gaji dan ibu kepada 3 orang anak. Hobi Melati sukakan sukan lasak yang tak glamer macam motobikeparaglidingrowing dan dragon boat

Rowing da cuba ritu, motobike pun sudah, dragon boat pun sudah, paragliding je belum lagi. Suatu masa nanti...
Bercerita pasal Siapa Melati ni. Melati buat blog ni pun, sebab minat untuk berkongsi pengalaman. Tetapi Melati masih lagi bertatih untuk menjadi blogger sepenuh masa. 

Sehingga ke hari ini, Melati masih lagi belajar menulis artikel secara berkesan untuk blog The Simple Rules of Life.
 
 
Bagaimana Melati Jatuh Hati dengan Shaklee?
 
Melati bersama Shaklee pada 21 Feb 2015. Ketika itu, Melati mencari-cari vitamin yang berkesan, selamat dan ada unsur-unsur organik untuk kulit dan wajah. Waktu itu, kulit wajah Melati kusam dan tona tidak sekata. 

Ditambah pula dengan masalah jerawat nasi, parut jerawat, whitehead dan blackhead. Pendek kata memang muka Melati bermasalah teruk pada waktu tu.
 
Melati sudah lama mendengar kisah Vitamin Shaklee ni, namun harganya bagi Melati agak mahal bagi situasi kewangan ketika itu. Namun, setelah membuat pemerhatian dan pembacaan dari review-reviewtentang Shaklee, Melati mencuba nasib. 
 
Setelah dua bulan melalui "healing crisis process" yang teruk seperti keletihan dan kelesuan melampau, jerawat yang makin menggila tumbuh di muka, lenguh-lenguh dan bisa-bisa seluruh badan serta banyak lagi proses pemulihan sehingga Melati tak tahan dan berhenti sekejap dari mengambil Shaklee selama sebulan. 
 
Selepas sebulan, Melati mendapati badan seakan dicaj bateri baru seakan 'Energy Booster' yang telah mengembalikan tahap kecergasan dan kesihatan Melati. 

Yang best nyer kulit Melati makin cantik dan sihat serta kualiti kesihatan Melati semakin baik. (Melati ada masalah alergik habuk (resdung) , apendix, migrain dan badan bisa-bisa).
 
Di sinilah bermulanya saat indah Melati jatuh cinta dengan Shaklee. Sebab Melati tak perlu nak tempek macam-macam untuk menutup cela. Yakin keluar tanpa secalit bedak, hanya sapu gincu kolagen dHerbs dan celak skit. Itu je.. simple kan? 

Bikers mana boleh lelama kat meja solek. Kena asap, comot hitam jugak...dan Badan Melati tak da rasa sakit-sakit lagi yang mana perlu ke klinik dan hospital untuk rawatan.
 
 
 
Kenapa Bersemangat Untuk Mengubah Fasa Kehidupan?
 
Alhamdullilah Melati dipertemukan dengan Mak Jemah Jual Vitamin (MJ) Master Coordinator Fatihanum yang merupakan blogger kesihatan Vitamin yang paling popular Permata Cintaku - Pabila Mak Jemah Berbicara dan beliau merupakan mentor Melati. 

Banyak input dan coaching yang beliau salurkan dan sampaikan. Melati rasa amat bertuah menjadi "anak biz" Master Wan Fatihanum (MJ)
 
Pada mulanya, hanya untuk makan sendiri seperti yang Melati ceritakan tadi. Kemudian, disebabkanpush factor Melati mencuba nasib. Alhamdullillah, Melati di atas trek yang betul dan fast tracksebenarnya. 

 
Mentor Melati iaitu MJ adalah insan yang paling tak kedekut ilmu. Dan rakan-rakan Melati yang dalam Shaklee pun, saling membantu di saat Melati blur mengenai Shaklee. Itulah antara yang paling best

Mentor MJ dan group WAHMillionaire sentiasa sharing dan memberi tunjuk ajar macamana nak berjaya dalam Shaklee. Its look like big happy family. Alhamdullillah. 


Melati yakin dengan Shaklee yang Melati boleh jadi blogger sepenuh masa dan WAHM pada 2019 nanti. Insha Allah. 

Waktu itu Melati pasti da bebas dari bebanan hutang dan Melati boleh luangkan masa dengan anak-anak dan keluarga serta kawan-kawan secara berkualiti. 
 
 

 
Kenapa Melati Begitu Yakin?
 
Antara sebab-sebabnya, Melati : 
 
1. Tak perlukan modal sesen pun untuk meniaga Shaklee. Hanya sebagai agen dropship je. Shaklee yang akan poskan semua vitamin dan barangan kepada pengguna. 
 
2. Tak perlu ada stok. Tak perlu ada kedai fizikal. Semuanya online. 
 
3. Ada wang tambahan dari untung runcit, bonus bulanan dan bonus ikut rank. Boleh bayar bil-bil data, telefon, dll dan simpan dalam tabung haji



4. Ada trip free. Melati dan keluarga suka travel. Jadinya Melati tak payah fikirkan pasal duit belanja, tiket dan berbagai-bagai lagi. Shaklee boleh bagi. Dah jimat...
 
5. Boleh buat umrah dan ziarah. Ditanggung sepenuhnya oleh Shaklee. Best yang ini memang best. Dapat sujud berkali-kali kat multazam. mintak macam-macam.. tanpa keluar duit belanja. 
 
6. Dapat kereta idaman. Shaklee akan bayarkan. 


7. Yang paling PENTING, Dapat hidup sejahtera aman damai di dunia dan akhirat. Sihat rohani dan jasmani. Sihat mental dan fizikal. Itu yang kita nak, kan?
 
Itu la antaranya yang menyebabkan Melati yakin dengan Shaklee. Vitamin dan barangan Shaklee terjamin, terbukti, dan memang berkesan. Melati memang sukakan Shaklee disebabkan manfaat kesihatan yang ditawarkan. 
 
Dulu, bagi Melati, untuk satu botol vitamin, agak mahal. Tetapi setelah Melati cuba sendiri dan rasai kesannya, Melati rasa amat berbaloi dan sebenarnya amat menjimatkan dari segala segi terutamanya kos pembelian dan kos perubatan. 

Anda bagaimana? Berminat nak menyertai bisnes online dari rumah (WAHM) bersama Melati? Jika berminat untuk menjana side income dengan menjadi pengedar sah Shaklee, boleh isikan borang di bawah:
 
 
SID : 1183675
Melati +6011-2083 1086
 
 
 
Jangan lupa untuk klik LIKE pada page facebook Melati Secret Beauty untuk mendapatkan info-info terkini.
 
Melati sedia membuat penghantaran (COD) di kawasan Putrajaya, Dengkil, Bandar Baru Bangi dan kawasan-kawasan berhampiran dengannya. 
 
Melati juga membuat penghantaran di kawasan Kuala Lumpur dan Setiu dan Kuala Terengganu dengan temujanji awal. Kalau tidak, hanya melalui PosLaju, GDex dan lain-lain.
 

I Really Miss Them So Much

 
Ya Allah, rindunya nak ride sesama lagi. Namun pe kan daya, ada misi yang perlu diselesaikan terlebih dahulu. Ada kerja yang perlu diselesaikan. Ada sesuatu yang perlu capai matlamatnya dulu. 

 
Misi 2 tahun yang pertama ini, nak usahakan Shaklee ini dahulu. Tanam benih, semai, jaga, siram, baja cukup-cukup. Nanti hasilnya, sure memuaskan hati. Ye tak?
 
 
Misi seterusnya, setelkan hutang-hutang yang keliling pinggang ni. Kemudian, baru buat tabungan semula. 

Duit tabung semuanya da licin lecak dek termakan dengan godaan MV2 Money Games, program EMAS KJ dan Khazanah Bangsa dan macam-macam lagi kes penipuan. 

 
Then, baru fokus pada pengumpulan aset, pendidikan anak-anak dan diri-sendiri. Hajat di hati, nak sambung belajar lagi untuk memberi inspirasi kepada anak-anak dan penuhi hajat arwah mak yang nak sangat Melati menjadi pakar kaunseling. 

 
Melati yakin dengan Shaklee, Melati mampu melangkah lebih jauh untuk membina hidup baru setelah tidak berjaya dalam pengurusan kewangan sendiri. 

Dalam Shaklee, banyak insentif yang ditawarkan umpamanya untung runcit, bonus bulanan, bonus naik pangkat, bonus kereta, bonus percutian keluarga secara percuma serata dunia, bonus ziarah dan umrah bersama ahli keluarga jika kita benar-benar bersungguh-sungguh buat samada dari segi kerohanian dan kerja buat kita sehari-hari. 

Kata kuncinya adalah bersungguh-sungguh dan niat kena betul. Sure kita di lorong yang betul. 

 
Melati bukan racist, tapi Melati lebih senang bekerja dengan orang yang beragama islam. Seperti yang kita tau, islam amat menekankan mencari rezeki melalui perniagaan. 9/10 dari rezeki di atas muka bumi ini adalah dari sumber berniaga. 
 
Rezeki dalam islam adalah merangkumi semua aspek umpamanya kebahagiaan emosi, wang ringgit, kawan-kawan yang baik, makan minum yang halal, segala urusan yang sentiasa mudah dan lancar, anak-anak yang soleh dan solehah, suami yang pemurah dan penyayang serta keluarga yang aman bahagia.  

Kalau tak dapat duit pun, tak de hal, sebab hati kita senang dan tenang, ada anak-anak yang soleh dan solehah, kawan-kawan yang baik dan banyak lagi. 

Duit memang perlu tapi kita tak rasa susah hati. Allah lapangkan dada kita. Itu yang kita nak dalam hidup, kan. Hidup tanpa stress dan hidup dengan tenang sekali. Cool je... 

 
Sebelum ini, ramai yang mengajak Melati buat MLM Z*****n, E***C**x, D**, R***x dan macam-macam lagi. Melati perhatikan, MLM sedemikian, lebih kepada duit semata-mata. Bukan kepada perkongsian kebaikan produk tersebut. 
 
 
Contohnya, beli stok banyak-banyak. Apa akan jadi kalu stok tersebut tidak terjual dan tiba tarikh luput. Rugi bukan? Ditambah pulak dengan majlis-majlis yang mendedahkan aurat dan makan minum yang disediakan belum pasti halal atau haram. 
 
 
Seakan keperluan, ramai orang mencari side income untuk menampung keperluan diri dan keluarga selain memenuhi kehendak masing-masing. Ditambah plak dengan hutang meminjam orang perseorangan, hutang belajar, pinjaman kereta, rumah dan lain-lain. 


Nak naik rank, pendapatan setahun dalam lingkungan tu le...

Melati baru beberapa bulan dalam Shaklee. Sepanjang sesi pengenalan ini, Melati perhatikan banyak orang yang beragama islam yang telah menempa nama dan mencipta kejayaan bersama Shaklee. 

Secara tak langsung Melati merasa bangga dengan Shaklee disebabkan cara Shaklee yang begitu menekankan aspek kerohanian contohnya; 

"Apa yang kita nak, kita MESTI minta betul-betul dengan Allah."

Caranya, usahakan dahulu dan bertawakal dengan bangun malam menunaikan solat Tahajud, Solat Taubat, zikir munajat, baca doa murah rezeki, doa mudah bayar hutang dan permudahkan urusan dan membaca quran tafsir sekurang-kurang 10 mukasurat sehari. Cara berdoa pun turut diajar dalam Shaklee. 

Memang berbeza dari MLM yang lain. Kalu arwah mak ada ni, pasti dia bangga ngan Melati. Al-Fatihah untuk arwah mak.

 
Suatu hari kelak, inilah kunci motor superbike Mawar Melati
 
Mana nak cari orang yang sanggup berkongsi kejayaan mereka melainkan hanya berpasakkan pada duit semata-mata. Dalam Shaklee, perkongsian memang amat ditekankan. 

Kata Master Hj. Roslan, orang yang suka beramal dan berkongsi kebaikan adalah insan yang pasti berjaya dalam Shaklee. 




Sebab Dr. Shaklee sendiri pun pada awalnya berkongsi kebaikan produk ciptaannya dengan semua orang melalui chanel radio, kadang di kliniknya sendiri dan banyak lagi. Produknya terbukti berkesan dan selamat digunakan. 

Secara tak semena-mena Shaklee telah menempa nama di persada dunia dengan antara syarikat yang menaja angkasawan ke angkasa lepas, atlet-atlet dalam sukan antarabangsa dan sebagainya. Hebat, kan? 

Maklumlah Dr. Shaklee adalah orang yang pertama mencipta supplemen iaitu pada tahun 1915. 



 
Opsss, berbalik pada bonus tadi, mana-mana bonus yang diperolehi, sentiasa diingatkan supaya dahulukan perbelanjaan mana yang penting terutamanya menjelaskan hutang dan pinjaman. 

Menurut mentor Melati, hutang adalah pemberat hidup. Biar kita miskin dahulu dalam usaha menjelaskan hutang. Insha Allah, Allah akan permudahkan usaha kita nanti. Melati amat setuju dengan hakikat itu. 
 
 
Setelah selesai semua misi-misi tu, barulah Melati boleh join group motor ride sana sini. Yang Melati nak pergi sangat, 1000 corner, Segitiga Emas (Laos, Thailand, Myanmar) dan ride to Vietnam. 

1000 corner adalah impian emas Melati sejak mula memiliki Z1000 pada tahun 2013. Disebabkan halangan keluarga, Melati terpaksa lepaskan apa yang Melati minat demi ayah dan keluarga tercinta atas sebab-sebab tertentu. 
 
Apa yang Melati nak sangat adalah Freedom. Kebebasan Masa dan Kewangan. Target Melati, ingin menjadi salah seorang Work At Home Mom (WAHM@2019). 
 
 
Orait guys, nanti kita ride lagi pada awal 2018. Hopefully...

Leave a comment

You are commenting as guest. Optional login below.

Logo Footer

011-2083 1086
mawarjelly88@gmail.com