Oct14

Antara Herb Lax, Sembelit dan Senna

Categories // Blog Mawar Melati

 
Dari sudut perubatan, sembelit ini berlaku apabila seseorang hanya membuang air besar kurang dari 3x seminggu. 
 
Orang yang menghidap cukup trauma ketika ingin membuang air besar kerana perlu meneran dan menahan sakit semasa proses tersebut. 
Sembelit boleh menyebabkan bau mulut dan badan yang tidak menyenangkan, sukar memberikan tumpuan, mengantuk, malas, lesu, sakit sendi, hilang selera makan, sakit kepala dan masalah kulit. 
 

Bagaimana sembelit terjadi?

Sembelit boleh terjadi disebabkan penyakit kronik, stress ataupun mungkin disebabkan kesan pengambilan ubat- ubatan tertentu. Ia boleh juga terjadi sekiranya badan kurang pengambilan serat dalam pemakanan harian selain kurang meminum air yang mencukupi serta kekurangan aktiviti fizikal pun salah satu faktor yang menyumbang ke arah sembelit juga. 
Di rangkaian Shaklee, ada Herb Lax yang bebas gluten untuk mengatasi masalah sembelit ini. Gluten adalah sejenis protein yang melekit dan elastik yang biasa ada dalam tepung gandum, oats, barli dan sebagainya. Tidak semua orang ada masalah dengan gluten. Ia hanya kepada sesetengah orang sahaja yang mana sekiranya diambil akan mendatangkan alergik.  

Apa itu Herb Lax?

Ia adalah pil herba dari campuran pelbagai tumbuhan herba termasuklah daun senna yang memang cukup terkenal sebagai julap semulajadi.
Kenali Senna

Pohon Senna adalah tumbuhan berbunga kuning yang lazimnya banyak tumbuh di negara  beriklim tropika seperti India dan China yang mana buah dan daunnya boleh dibuat ubat. 
 
Rupa-rupanya India telah pun menggunakan senna ini sebagai julap sejak beribu-ribu tahun dulu lagi. 
 
Prosedur kolonoskopi
Senna dipercayai mampu merawat sembelit.  Dalam perubatan moden pula, ia digunakan untuk membersihkan usus sebelum pesakit menjalani ujian diagnosis penyakit melalui prosedur kolonoskopi. Selain itu, senna juga turut digunakan untuk merawat buasir. 
 
 

Bagaimana Senna dalam Herb Lax ini berkerja?

Daun Senna yang terkandung dalam Herb Lax boleh melegakan sembelit dengan cara merangsang otot-otot pada usus yang mana di dalamnya  ada mengandungi  sebatian bahan kimia aktif  semulajadi yang dikenali sebagai sennosides. Sennosides ini akan bertindak mengganggu lapisan usus yang akan menyebabkan rasa ingin membuang air besar. 
 

Cara makan Herb Lax

2 biji setiap hari sebelum tidur atau 4 biji selang sehari sebelum tidur

 

Kesan sampingan pengambilan Herb Lax

Sekiranya pengambilan lebih dari dos yang disyorkan, ia boleh menyebabkan cirit birit yang boleh menyumbang kepada badan terhidrasi dan berlaku ketidakseimbangan elektrolit. 

Leave a comment

You are commenting as guest. Optional login below.

Logo Footer

011-2083 1086
mawarjelly88@gmail.com